News > Welke gevolgen voor de EU na de overwinning van Donald Trump in de VSA?

Article Details:

  • 10th November 2016 - 18:40 GMT

Welke gevolgen voor de EU na de overwinning van Donald Trump in de VSA?

Woensdag 9 november 2016 deed vele onder ons vreemd genoeg denken aan 24 juni 2016 toen Europa ontwaakte uit het Brexit-referendum. Donald Trump werd verkozen tot 45e president van de Verenigde Staten. Een man die de laatste maanden haast nergens onbesproken bleef, komt nu aan het hoofd van de grootste wereldmacht. Welke gevolgen zal dit hebben voor een Europese Unie die momenteel reeds met vele (eigen) crises te kampen heeft?

Wat betreft veiligheidskwesties wilt Trump dat Amerika’s bondgenoten (waaronder EU lidstaten) meer betalen voor hun eigen veiligheid binnen de NAVO te waarborgen en hij dreigde daartoe zelfs de organisatie te verlaten. De nieuwe president van de VSA liet zich in de campagne ook uit over de situatie in Syrië en de strijd tegen IS, verwijzend naar de totale uitroeiing van IS en een wil om meer ruimte te laten aan Rusland in de regio. Welke nieuwe rol zal de VSA opnemen in deze strijd tegen terrorisme? Aangaande milieukwesties heeft Donald Trump eerder aangekondigd dat hij het Parijs-akkoord wilde annuleren, maar zou het werkelijk? Tot slot nog een economische vraag: zou deze kerende beleidskoers het einde van TTIP betekenen? Donald Trump heeft zich tijdens de campagne namelijk tegen de handelsovereenkomst met de EU uitgesproken.

Europese leiders waren er snel bij met een reactie op de politieke omwenteling die de  VSA, onze meest trouwe bondgenoot, momenteel doormaakt. Nochtans klonken de EU-leiders optimistisch. Daarnaast vroegen we ook een aantal Belgische Europarlementsleden om een eerste reactie. U leest de antwoorden van de Europarlementsleden hier en van de andere Belgische en Europese leiders hier.

No comments

Your email will not be published
Cancel reply